Najskuteczniejszą metodą poradzenia sobie z krzywym zgryzem jest noszenie aparatu stałego. Leczenie trwa stosunkowo długo, a do tego należy pamiętać o tym, że Pacjent musi przestrzegać zaleceń ortodonty oraz regularnie stawiać się na wizytach kontrolnych. Mowa tutaj przede wszystkim o higienie jamy ustnej oraz przestrzeganiu kilku zasad dotyczących odżywiania. W dzisiejszym wpisie skupimy się na tym, jak powinna wyglądać dieta osoby, która nosi stały aparat ortodontyczny.
Zalecenia dotyczące spożywania konkretnych pokarmów przez osoby noszące stały aparat ortodontyczny wynikają przede wszystkim z tego, że zęby mogą być wrażliwe i obolałe. Mowa tutaj przede wszystkim o pierwszych dniach po założeniu aparatu oraz o momentach, w których dochodzi do ingerencji w aparat, czyli po wizytach kontrolnych u ortodonty. W takich sytuacjach lekarz najczęściej zaleca spożywanie pokarmów o miękkiej konsystencji. Mogą to być na przykład:
Najważniejsze jest, aby pokarmy nie wymagały gryzienia, dlatego osoby noszące aparat stały często sięgają po płynne posiłki.
Często zdarza się tak, że na kilka dni po wizycie w klinice stomatologicznej, podczas której Pacjent ma założony albo regulowany aparat stały, ból ustępuje. Wówczas może on wrócić do tradycyjnej diety. Warto jednak pamiętać, że ortodonci odradzają spożywanie pokarmów, które mogą uszkodzić aparat albo sprawić, że wyczyszczenie zębów będzie mocno utrudnione. Mowa tutaj przede wszystkim o twardych produktach na przykład sucharkach, orzechach czy jabłkach oraz o produktach, które się ciągną. Krówki czy toffi przyklejają się do zamków i zębów, a do tego są trudne do usunięcia.
W efekcie powodują próchnicę, która wiąże się z koniecznością leczenia, a w razie długiego zaniedbania nawet wizytą u chirurga stomatologa w celu ekstrakcji. W związku z tym Pacjenci powinni też unikać słodyczy i chipsów oraz innych produktów zawierających dużą ilość cukru. Oprócz tego wskazane jest też zrezygnowanie z różnego rodzaju produktów barwiących.