Suszone jabłkaProdukty, które najbardziej szkodzą zębom

Nasze zęby zbudowane są z niezwykle twardych i odpornych na ścieranie struktur, jednak nie są niezniszczalne i pod wpływem niektórych czynników ich stan ulega pogorszeniu. Jedną z bardzo istotnych przyczyn występowania chorób zębów i powstawania ubytków jest nasz sposób odżywiania się i najczęściej spożywane produkty. Niebezpieczne są przede wszystkim te, które zawierają dużo cukrów prostych albo kwasy powodujące osłabienie szkliwa i jego większą podatność na uszkodzenia.

 

Niebezpieczne pożywienie

By zachować piękny uśmiech i zdrowe zęby, lepiej unikać częstego spożywania poniższych grup produktów:

  • Słodycze, w tym szczególnie oblepiające zęby krówki oraz landrynki, które przez długi czas rozpuszczają się w jamie ustnej. Ich główną wadą jest ogromna ilość cukrów prostych będących pożywieniem bakterii powodujących próchnicę.
  • Suszone i kandyzowane owoce, które wprawdzie zawierają wiele cennych składników odżywczych, ale są również bogate w cukry i w związku z dużą lepkością łatwo przywierają do powierzchni zębów i dostają się do przestrzeni międzyzębowych.
  • Chipsy, ktore mimo słonego smaku zawierają w składzie sporo cukrów prostych. Ze względu na swoją twardość mogą uszkadzać dziąsła, a dodatkowo bardzo łatwo przylepiają się do powierzchni zębów i pozostają tam na długo.
  • Słodzone napoje gazowane podwójnie niebezpieczne, bo z jednej strony zawierające często ogromne ilości cukru, a z drugiej również kwasy przyczyniające się do stopniowego uszkadzania i rozpuszczania szkliwa. To nie tylko ułatwia bakteriom atakowanie jego wnętrza ale także powoduje szybsze ścieranie zębów. Gdy słodzone napoje gazowane spożywane są z dużą częstotliwością mogą powstać nieodwracalne ubytki erozyjne powierzchni zębów.
  • Kwaśne soki owocowe, które wprawdzie dostarczają organizmowi witamin i innych wartościowych składników odżywczych, podobnie jak napoje gazowane zawierają też kwasy negatywnie wpływające na stan szkliwa. Warto pić je przez słomkę, aby choć trochę ograniczyć ich kontakt z zębami.
  • Alkohol powodujący zmniejszenie wydzielania śliny, która w naturalny sposób oczyszcza zęby oraz zawiera przeciwciała chroniące nas przed działaniem bakterii próchnicotwórczych.